Schiller Theater
Place Royale

Minrebroederstraat 11
3512 GS UTRECHT
T 030 23 19 380Rolstoel

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
 

Wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd?
  vorige paginavorige pagina
   
zaterdag 14 september 2019  
   
Een MUZIKALE EVENT tijdens OPEN MONUMENTENDAG in het Schiller Theater Place Royale met rondleidingen op historische locatie. Blik naar het verleden, heden en toekomst. Deze artiesten verlenen hun medewerking: Liza Bochkareva- pianiste, Annemarie Brijder sing/songwriter met Helena Hulsman op percussie, Anouk Kragtwijk cabaretiere, Utrechtse sing & songwriter Iris Muller, duo Sonja Roskamp sopraan met Cecilea Raymakers pianist, Hannie Schinkel- zangeres. Vertellers Rob Hufen en Steef Schinkel. Vanaf 12 uur is dit Rijksmonument gratis toegankelijk. Vanaf 14.00 uur zijn er eveneens rondleidingen door de Minrebroederstraat e.o, vertellers Rob Hufen en Steef Schinkel. Terugblik naar het verleden en de wereldberoemde componisten W.A.Mozart en J.Brahms die het Rijksmonumentale pand van het huidige Schiller Theater Place Royale aan de Minrebroederstraat nummer 11 aandeden. De vertellingen gaan o.m. over de geschiedenis en zijn de omgeving van dit pand. De programmering staat o.l.v. het echtpaar Steef en Hannie Schinkel. De rijke historie zal met muzikale bijdrage van de groep Schiller Theater Carrousel extra glans krijgen. Ook zal het komend seizoen worden gepresenteerd.
 
Vanaf 12 uur is dit Rijksmonument gedeeltelijk gratis toegankelijk. Vanaf 14.00 uur zijn er eveneens rondleidingen door de Minrebroederstraat, vertellers Rob Hufen en Steef Schinkel. Terugblik naar het verleden en de wereldberoemde componisten W.A.Mozart en J.Brahms die het rijksmonumentale pand van het huidige Schiller Theater Place Royale aan de Minrebroederstraat nummer 11 aandeden. De vertellingen gaan o.m. eover de rijke geschiedenis van de omgeving met muzikale bijdrage van leden van: Schiller Theater Carrousel. De programering staat o.l.v. het echtpaar Steef en Hannie Schinkel. De rijke geschiedenis van de omgeving zal met muzikale bijdrage van de groep Schiller Theater Carrousel extra glans krijgen. Ook zal het komend seizoen worden gepresenteerd.  Wijzigingen resp.aanvullingen voorbehouden.                                             

WOLFGANG AMADEUS MOZART

April 1766 UTRECHT

 

(Steef Schinkel)
 

Het is 1766. In dat jaar was er in de Minrebroederstraat een logement/ hotel en een nabij gelegen balzaal met achterhuis genaamd “Plaats Royaal” gevestigd. Het was een proper en fatsoenlijk logement. Veel reizigers verbleven daar. Boven en in het rechts nabij gelegen logement en danszaal, nu Schiller Theater Place Royale, werden leuke partijen en bijeenkomsten gehouden.

 

Het is 1763 en de familie Mozart vertrekt uit Salzburg voor een grote muzikale tournee door Europa. Vader Leopold, dochter Nannerl en zoon Wolfgang doet met zijn familie eerst Parijs aan en daarna volgt Londen. Vanuit Londen reist men naar Canterbury om daar te logeren en concerten te geven o.m. op het landgoed van Sir Horace Mann. De Hollandse gezant in Londen, Graaf van Welderen, reist de familie achterna met een persoonlijke uitnodiging van prinses Carolina van Nassau Weilburg. Carolina was de zuster van de prins van Oranje. Vader Leopold accepteert het verzoek en besluit af te reizen naar Den Haag. Daar worden Wolfgang en zijn zus Nannerl allebei ernstig ziek en het duurt enkele weken voor ze voldoende hersteld zijn om recitals te geven. In maart 1766 wonen de Mozarts de plechtige inhuldiging bij van stadhouder Willem V in Den Haag. In 1766 reizen ze via Amsterdam, Haarlem en houdt men een tussenstop in het pittoreske Baambrugge aan de Binnendijk. Na deze tussenstop vertrekken ze verder per trekschuit over het riviertje de Angstel en de Vecht naar Utrecht. Daar aangekomen verblijven ze, op uitnodiging in het logement van eigenaar De Heer Mos en vriend van Vader Leopold, vanaf 18 april in het logement/ hotel ‘Plaats Royaal- Plaets-Royale'. De jonge Mozart, zijn vader en zijn zus Nannerl- een briljant klavierspeelster, hebben het naar hun zin in Utrecht. In het Place Royale oefenden zij voor het concert dat op 21 april 1766 in het houten Bijlhouwersgildehuis aan het Vredenburg in Utrecht plaats zou vinden. Mozart componeerde al vanaf zijn vijfde jaar. Hoewel hij maar 35 jaar werd is zijn oeuvre groot en veelzijdig. Van opera's tot kerkmuziek en van symfonieën tot kamermuziek. De kleine Wolgang componeert in het weekend, voor het concert op 21 april, het Kyrie KV- 33 waarschijnlijk gebeurde dat in de voorkamer van de eerste etage van de balzaal. Op maandag 21 april 1766 wordt door de familie Mozart. Wolfgang en Nannerl een concert gegeven en zij brengen die dag eigen composities op het klavecimbel. In de balzaal stond een oude fortepiano waarop Nannerl en Wolfgang oefende in het huidige theater. Drie dagen daarvoor vroeg Leopold of zij dit concert mochten geven. Een aankondiging volgt in de Utrechtsche Courant waarbij hij zoonlief Leopold een jaar jonger maakte. Wolfgang is in dat jaar echter 10 jaar oud en Pa had daar natuurlijk baat bij. Het Utrechtse Collegium Musicum organiseerde het concert. Pa Leopold was in zijn dagboek weinig complimenteus over de musici die Wolfgang en Nannerl in Utrecht begeleiden en noemt hen "reusachtige ezels". Nog enkele dagen verbleven zij in de Domstad en de familie Mozart geeft op 29 april 1766 een concert in Antwerpen om daarna terug te keren naar Salzburg. De balzaal van het hotel/logement, nu Schiller Theater “Place Royale” blijft behouden en is in 2004 gerenoveerd onder begeleiding van het Nationaal Restauratiefonds. Een tiental jaren daarvoor kreeg het de status van Nationaal Rijksmonument.

 

Wijlen, Burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf, onthulde op vrijdag 27 januari 2006 voor het Schiller Theater Place Royale, een tegeltableau ter nagedachtenis aan de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart. Zowel radio als NOS TV gaven op 27 januari LIVE verslag vanuit ons theater. Bekende Nederlandse componisten o.m.: fortepianist en Mozart kenner Bart van Oort, organist- Wouter van Belle, de Utrechtse sopraan- Sonja Roskamp en mijn lieftallige echtgenote Hannie- sopraan gaven die dag Acte de Présence. De gedenksteen is aangebracht in het trottoir van het Schiller Theater “Place Royale”. Hiermee accentueerde de gemeente Utrecht het monumentale karakter van dit deel van de Minrebroederstraat waar ook achter in onze tuin Johannes Brahms ooit nog drie tuinconcerten gaf. Een tegeltableau van Johannes Brahms is naast ons pand zichtbaar voor de gevel van Rob Rademaker op nr. 9.

Onze organisatie heeft voor het seizoen 2019 en 2020 mooie programmering in het vooruitzicht.

 

Citaat:

Sieur Mozart, Capelmeester van Zijne Hoogheid den Heer Aerdsbisschop en Prins van Salzburg, zou de eer hebben, aenstaende Maendag namiddag den 21 April in de Muziekzael op ’t Vreeburg te Utrecht een Groot Concert te geven, waarin zijn zoontje, oud 9 jaren*, en zijn Dochter, oud 14 jaren, Sonaten en Concerten op de Clavecimbael executeren zullen.

 

*lees oud 10 jaren* 
   
Prijs € Nvt
   
Gereduceerde prijs € Nvt voor leden/studenten/65+/U-pas/Vrienden
   
Aanvang 12:00 uur
   
Einde 17:00 uur