Schiller Theater
Place Royale

Minrebroederstraat 11
3512 GS UTRECHT
T 030 23 19 380Rolstoel

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
 

Wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd?
Nieuws

23-12-2010 vorige paginaterug naar nieuwsoverzicht
   
BTW verhoging uitgesteld!
   

De verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes van 6% naar 19% wordt uitgesteld tot 1 juli volgend jaar.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft dat dinsdag bekendgemaakt in de Eerste Kamer.

Het voorstel van Weekers is een compromis, waar hij toe gedwongen werd omdat in de Eerste Kamer zelfs de fracties van de regeringspartijen CDA en VVD aandrongen op uitstel van de invoeringsdatum, naar 1 september.

Weekers stelde in de senaat dat het verschil in opvatting tussen de Tweede en de Eerste Kamer de zaak lastig maakte. De Tweede Kamer had al ingestemd met de verhoging per 1 januari, de Eerste Kamer was daar tegen en sommige fracties dreigden zelfs tegen het belastingplan van Weekers te stemmen, waar de btw-verhoging onderdeel van uitmaakt.

Afstand overbrugd
Weekers zei dat hij dinsdag overleg had gevoerd ''in de boezem van het kabinet'', maar ook met de top van de Tweede-Kamerfracties van VVD, PVV en CDA. Tot nog toe waren die tegen elke wijziging van de btw-plannen. Weekers zei te hopen dat nu de afstand tussen Tweede en Eerste Kamer is overbrugd en dat het overenigbare verenigd is.

Kaartjes voor optredens tot 1 juli kunnen in het voorstel van Weekers nog tegen het lage btw-tarief gekocht worden. Voor de kaartjes voor het nieuwe seizoen, dat na de zomer begint, geldt het nieuwe, hogere tarief van 19%.

PvdA
De PvdA-fractie in de Eerste Kamer zal waarschijnlijk tegen het belastingplan van het kabinet stemmen. Fractievoorzitter Han Noten heeft dat laten weten.

De PvdA-senatoren hebben wel ''met vreugde'' geconstateerd dat het kabinet de btw-verhoging op de podiumkunsten een half jaar uitstelt, maar per saldo is het eindoordeel van de PvdA over het belastingplan negatief.

Definitief is de knoop nog niet doorgehakt, maar ''waarschijnlijk stemmen we tegen'', aldus Noten.